Welke alarminstallatie kan ik nemen?

Alarmsystemen zijn er in alle maten. Vanaf een simpel doe het zelf systeem met enkele deur- en raamsensoren tot een compleet geïntegreerd DOMOTICA systeem waarbij u alles vanaf afstand kunt besturen en monitoren. De alarm installatie waarvoor u kiest hangt dus helemaal af van het bedrag dat u ervoor wenst uit te geven. Om toch een redelijk beeld te krijgen van het marktaanbod zijn onderstaand drie systemen enigszins uitgewerkt; een doe het zelf basispakket, een middenklasse pakket en een geïntegreerd ’slim’ systeem.

Wat biedt een basis alarminstallatie

Voor de meeste doe het zelf alarm systemen is slechts minimale technische kennis vereist. U kunt het dus gemakkelijk zelf in de woning installeren. Bij de hedendaagse systemen zijn de componenten bovendien draadloos met elkaar in verbinding, waardoor u geen kabels door de ruimten hoeft te trekken. Een basis alarminstallatie bestaat doorgaans uit het volgende:

 • Een centraal bedieningspaneel, welke in de omgeving van de ingang/uitgang tegen de muur wordt bevestigd.
 • Contactsensoren voor de deuren (bevestigd op de deur en op het deurkozijn). Indien de deur geopend wordt (door inbrekers) verbreekt het contact tussen de sensoren en gaat het alarm af.
 • Contactsensoren voor de ramen.
 • Een sirene.

De voordelen van een doe het zelf installatie zijn:

 • Besparing van de installatiekosten.
 • Betere kennis over de werking van het systeem.

Wat biedt een midden categorie alarminstallatie

Indien een meer afdoende beveiliging van de woning noodzakelijk of wenselijk is kunt u beter een systeem laten installeren door een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf. Zij hebben een beter inzicht in de kracht en reikwijdte van de diverse sensoren in het pakket. Naast het centraal bedieningspaneel en de sirene bevat een dergelijke alarminstallatie doorgaans het volgende:

 • Een centraal bedieningspaneel.
 • Contactsensoren voor de deuren en de ramen.
 • Trillingsensoren voor het glas. Indien inbrekers het raam stuk slaan gaat het alarm af.
 • Infrarode bewegingssensoren voor de woonkamer en alle andere kamers die van buitenaf betreden kunnen worden. Dit type sensoren vereist enige kennis van zaken omdat ze zeer gevoelig zijn. Een opwaaiend gordijn kan reeds voor een vals alarm zorgen.
 • Een sirene.
 • Een telefonische link tussen de alarminstallatie en de meldkamer van het beveiligingsbedrijf. Bij alarm situaties zal het bedrijf in actie komen.

De meldkamer connectie is altijd optioneel. U kunt dus ook voor de installatie van een zogenoemd ‘stand alone’ systeem kiezen, waarbij u zelf de monitoring doet.

De voordelen van een door een bedrijf geïnstalleerd alarm zijn:

 • Het systeem sluit goed aan op de behoefte van de woning.
 • Professionele afwerking binnen de woning rond de componenten van het systeem.
 • Certificering van het systeem (Sommige gemeenten hebben bepaald dat enkel erkende bedrijven een buitensirene mogen plaatsen).

Wat bevat een geïntegreerd alarm systeem

Bij de geavanceerde draadloze alarmsystemen speelt het internet een centrale rol. De bediening en monitoring van het systeem kan behalve via het bedieningspaneel ook online geschieden; via een computer, een tablet of de smartphone. U kunt dus bijvoorbeeld vanuit de werkplek de woning in de gaten houden. Naast de normale componenten (sensoren e.d.) bevatten dergelijke systemen vaak ook camerabewaking rondom de woning. Het geregistreerde beeld van de camera’s kan meteen op een cloudservice worden opgeslagen. Inbrekers kunnen de beelden dus niet verwijderen. Ook rookmelders kunnen op de installatie worden aangesloten, zodat bij brand dreiging het alarm af gaat.

De moderne alarminstallatie kan geïntegreerd worden met DOMOTICA techniek. Deze technologie maakt het onder andere mogelijk om lampen en elektrische apparaten vanaf afstand aan en uit te schakelen. Dergelijke “slimme” systemen bevorderen bovendien de sociale controle binnen het gezin, omdat u vanuit de werkplek kunt monitoren wanneer de kinderen thuis komen of vertrekken.