Inbraakbeveiliging: wat zijn de opties?

Inbrekers willen snel binnen zijn. Als dit ze niet binnen enkele minuten lukt geven ze het vaak genoeg op, omdat de pakkans anders te groot wordt. Zorg er daarom voor dat alle deuren, ramen en andere inbraakgevoelige openingen van de woning goed beveiligd zijn. Bouwkundig middels solide sloten en grendels en elektronisch middels een alarminstallatie. Inbraakpreventie is ook een belangrijk onderdeel hiervan.

Noot: Bij ongeveer 60% van alle inbraken in België komen krakers via een van de deuren naar binnen. In 35% van de gevallen gebeurt dit via een raam.

Bouwkundige beveiliging van deuren tegen inbraak
Veiligheidscilinders voor de deursloten Door de complexe mechaniek kan deze cilinder niet worden ‘gepickt’ of met een valse sleutel worden opengemaakt. En vanwege het speciaal metaal is het uiterst moeilijk uit te boren.
Veiligheidsbeslag aan de voorzijde van het deurslot Een verstevigd beslag rond de cilinder zodat deze niet in zijn geheel uit de deur ‘geplukt’ kan worden.
Meerpuntsloten Bij het slot komen op meerdere posities (2,3,5) sleuven of pennen naar buiten voor vergrendeling in het deurkozijn.
Dievenklauwen Deze metalen pennen worden aan de zijkant van de deur geplaatst (enkele centimeters boven de scharnieren). Ze zorgen ervoor dat de deur niet uit zijn scharnieren kan worden gelicht.
Bouwkundige beveiliging van ramen tegen inbraak
Solide raamgrendels Deze kennen een diepe en zware bevestiging in hun ‘omgeving’ en zijn voorzien van een afdekkap. Een raamslot op de grendel maakt het voor
inbrekers nog moeilijker om de woning te betreden.
Kierstandhouders Deze zorgen ervoor dat het raam in geopende stand niet voldoende ruimte laat voor het lichaam van een inbreker.
Barrièrestangen(bij wc-raampjes en ramen boven deuren) Vanwege de stang wordt de directe raamopening zodanig verkleind dat ook de kleinste inbreker er zich niet doorheen kan wringen.
Veiligheidsglas Dit speciale glas bestaat uit meerdere lagen die middels elastische kunststof aan elkaar vast zitten. Bij inslag zullen de gebarsten glasdelen daarom niet naar de grond vallen maar blijven kleven in hun positie.
Rolluiken Kunnen bij het verlaten van de woning en gedurende de nachtrust worden neergelaten.

Elektronische beveiliging (alarmsysteem)

Een alarminstallatie is een gepaste aanvulling op de bouwkundige inbraakbeveiliging. Het heeft bovendien een afschrikkend effect op inbrekers. Bij de hedendaagse alarmsystemen zijn de componenten (bedieningspaneel, sensoren, sirene) draadloos met elkaar verbonden. Het systeem kan ook worden aangesloten op de meldkamer van een beveiligingsbedrijf, zodat er externe monitoring plaatsvindt.

Elektronische beveiliging van tegen inbraak
Deursensoren Contactsensoren op de rand van de deur en het deurkozijn. Bij het openen van de deur verbreekt het contact en gaat het alarm af.
Raamsensoren Contactsensoren aan de randen van het raam.Trillingsensoren op het glas van het raam die reageren op de trillingen van glasbreuk.
Bewegingssensoren Infrarode bewegingssensoren aan de wanden laten het alarm af gaan wanneer ze beweging waarnemen in de ruimte.
Beveiligingscamera’s(optioneel) Registreren alles binnen een bepaalde zone. Het beeld van de camera wordt opgeslagen. Bij de geavanceerdere systemen kan het camerabeeld
via een cloudservice direct online worden opgeslagen (buiten bereik van de inbrekers). Ook kan via een smartphone de woning op afstand
worden gemonitord.